Skip to main content

Blog

Grafikuspont

3+1 gyakori tévhit, avagy amit biztosan rosszul tudsz a grafikusokról

  • Dátum:
    2024. február 04
  • Szerző:
    V.M.
Valóban elég, ha egy grafikus csak elküldi a rajzait neked e-mailben, vagy valamelyik file-megosztón? Biztos vagy benne, hogy egész nap lóg és csak éjjel firkálgat valamit, amiért aztán horribilis árat kér? Lerántom a leplet..

Bizonyos esetekben az ember teljesen biztos a válaszaiban, hiszen híres emberek szájából hallotta, hiteles életrajzi könyvekben olvasta, vagy megtanulta művészettörténet órán. Ám mi történne, ha fény derülne ezek valótlanságára, hogy igazából csupán irigy fikciók? Az alábbi tévhitek garantáltan téves elképzelések , ezeket a dolgokat egészen biztosan rosszul tudod a grafikusokról.
#tévhit 1. A grafikus délig alszik, kávézgat, majd egész nap lóg és csak akkor és ott dolgozik, amikor akar.
#tévhit 2. A grafikus firkál pár bizonytalan vonalat a papírra és többszázezret képes elkérni érte.
#tévhit 3. Majd rajzol valamit a grafikus, megcsinálja hozzá a hírlevelet, kipofozza kicsit a weboldalt egy-két algoritmussal és majd posztolgat a Facebookra, meg az Instára is.
#tévhit +1. A grafikus elvont, különcködő, afféle művészlélek, külső megjelenésében is elég fura.

#tévhit 1. A grafikus délig alszik, kávézgat, majd egész nap lóg és csak akkor és ott dolgozik, amikor akar.
Valóban szeretek sokáig aludni, de mindez azért van, mert későn fekszem le. Nem szeretek félbehagyni egyetlen rajzot sem, addig maradok fent, amíg az épp’ aktuális el nem készül. Nekem is vannak gyerekeim, akik reggel iskolába mennek és fel kell kelnem velük. Így van, hogy az alvás kimerül 4 órában. De ugyanolyan napi rendszer van az életemben, mint neked, amit ha nem tartanék be, egyszerűen szétfolynék és a nagy összekuszáltságban végül saját magamat sem találnám.Heti, sőt napi beosztással élek egy évre előre, ha nem így lenne, nem tudnék hatékonyan dolgozni, rengeteg értékes időt veszítenék el és lőhetnék a céljaimnak.

#tévhit 2. A grafikus firkál pár bizonytalan vonalat a papírra és többszázezret képes elkérni érte.
A gyerekek firkálnak. Ez rajzolásuk korai szakasza, krumpli alakú figurákkal, kacskaringós vonalakkal. Én tervező grafikus vagyok, a művészi vénámat teljesítem ki, amit édesanyámtól örököltem, aki kiváló műszaki rajzoló volt. Fizikailag rosszul érzem magam, ha nem rajzolhatok, feszült leszek és ettől a stressztől megfájdul a fejem, ha nem figyelek. Én megtaláltam a hivatásom, engem ez hívogat minden pillanatban és én boldogan megyek. Olyan szakmát választottam, ami folyamatosan fejlődik, ahol az új dolgok miatt én is folyamatosan tanulok és képzem magam. Ez nagyon sok időt vett és vesz igénybe, nem mellesleg rettenetesen sok pénzbe kerül. Nem csak művésznek kell lennem, akinek kiváló esztétikai érzéke van, hanem üzleti szemlélettel is kell bírnom, hogy ne az éhező művészek táborát erősítsem. Annyiért dolgozom, amennyiért anyagilag megéri, s hogy egy kedves csajszi akarok lenni, aki egy barter-megállapodás keretében összerak egy bannert, vagy egy nemzetközileg ismert grafikus designer, ezt nekem kell mérlegelnem. Minden munkám annyit ér, amennyit hajlandóak kifizetni érte.

#tévhit 3. Majd rajzol valamit a grafikus, megcsinálja hozzá a hírlevelet, kipofozza kicsit a weboldalt egy-két algoritmussal és majd posztolgat a Facebookra, meg az Instára is.
A grafikus rajzolni tud. Ha hiszed, ha nem, számodra jelentéktelennek tűnő információk is hasznosak neki, ezért a tervezéshez el kell készítened a briefet, ami neki egy létra, hogy fel tudjon mászni rajta a tetőre. Ez a te feladatod. Neked kell mindent jó előre eldöntened és összeszedned a gondolataidat, mit szeretnél rajzoltatni. Ebből ő majd mindent ki tud következtetni, ez pedig az ő feladata.
De a grafikus nem programozó, nem nyomdász és nem marketinges. Ez így már négy, egymástól nagyon különböző szakma, amit sajnos nem fogsz tudni megspórolni és beletömöszkölni egy fizetésbe. Szerződnöd kell vele az elvégzendő munkájáról, mit vállal és ezért cserébe milyen díjazás illeti meg, felhasználási engedélyt kell kérned tőle az általa felhasznált grafikai elemekről, szövegekről, fotókról és betűtípusokról és még nyilatkoztatnod is kell, hogy ezeket a licenseket korlátlanul és visszavonhatatlanul átruházza. Vedd őt komolyan, kérlek.

#tévhit +1. A grafikus elvont, különcködő, afféle művészlélek, külső megjelenésében is elég fura.
Egész nap a számítógép előtt ülök, kényelmes szabadidőruhában és pólóban, ez igaz. Valószínűleg az egészségem rovására menne, ha szűk kosztümben, fűzőhöz hasonlító, cső formájú elasztánnal a tüdőm körül, levegőtlen nylon harisnyában és szoros tűsarkúban kellene feszengenem napi 12-14 órában. Én így tudok felszabadult lenni, kényelmes és bő ruhámban ülve az ergonómikus kialakítású karosszékemben, rajzolás közben nem arra koncentrálva, hogy mekkora vízhólyag lesz a kislábujjamon, vagy jut-e elég oxigén az agyamba ahhoz, hogy tudjak értelmesen két vonalat összekötni. De ettől még nem kell azt gondolnod, hogy nem tudok, vagy nem akarok csinosan felöltözni.

Ha elmegyek hozzád egy megbeszélésre, meg foglak tisztelni azzal, hogy a legszebb ruhámban mutatkozom, ami meglehet, hogy a te ízlésed szerint elvont, vagy különc, de hidd el, mindketten jobban járunk, ha jól érzem magam a bőrömben. A lelkem pedig éppen azért művész, hogy neked olyan csodálatos munkát tudjak átadni, amilyet megálmodtál, de te magad nem tudsz megrajzolni. Mert te nem a művészetben vagy jó.
(kép a pixabay.com oldalról)

Cimkék

ITT is elérhető az Adatvédelmi - Adatkezelési és süti (cookie) tájékoztató! A MAGRA| Grafikuspont dokumentumai a szerzői jog által védett művek, így ezek másolása, átdolgozása csak a szerző írásbeli engedélyével lehetséges. Ellenkező esetben a szerzői jog jogosultja polgári és büntetőjogi úton léphet fel a jogosulatlan felhasználó ellen.
Copyright © 2019 GRAFIKUSPONT.HU